Een centenkwestie

Als je een gehandicapt kind krijgt waar je voor moet zorgen, kost dat veel tijd, geduld energie en heel veel liefde. Ik heb veel geschreven over het leven met.. Maar wat ik nog niet verteld heb is dat je bij het krijgen van een gehandicapt kind er ook een berg administratie bij krijgt. Althans als je gebruik wilt maken van het PGB en dat willen wij. We zijn er ontzettend blij mee dat het PGB bestaat, laat daar geen misverstanden over bestaan. Maar de administratie kan me werkelijk gestolen worden. Ik ben niet van de cijfertjes, sterker nog ik ben maar net met mijn hakken over de sloot geslaagd omdat mijn wiskundig inzicht niet ver genoeg ontwikkeld was. Ik neem het niet zo nauw met de cijfertjes, ik ben een ongeveer typje. Dat de SVB dat niet is dat blijkt maar weer.

De SVB is de organisatie die namens de overheid de uitbetalingen van het PGB doet aan de verschillende hulpverleners. Dat doen ze goed en heel nauwkeurig. Uitzondering op de regel is uitgesloten, daar zijn ze heel duidelijk in. Prima, ik hou van duidelijkheid. Maar ik krijg toch wel de indruk dat ze er enigszins in doorslaan, met als gevolg dat het lijkt alsof er ambtenaren bezig gehouden moeten worden en dat van onze belastingcenten.
Onlangs stuurden wij een factuur in met het uurtarief van €6,22. Twee weken later kregen we een brief toegestuurd van het SVB met de mededeling dat het uurloon niet overeen kwam met het uurloon dat op het contract vermeld staat. Ze willen een factuur hebben met het juiste bedrag. Dat snap ik, het moet nu eenmaal kloppen. Toen we het contract erbij pakten waarin het uurloon vermeld stond, zakte spontaan mijn broek af. Het uurbedrag op het contract was namelijk niet €6,22 maar €6,23! Het verschil van 1 cent. Dat zou in dit geval op een verschil neerkomen van 45 cent dat zij minder zouden gaan betalen aan de zorgverlener. Ik snap echt dat er regels moeten zijn, helemaal als het om geld gaat. Maar deze actie heeft de overheid alleen maar geld gekost. De postzegel die ze spendeerden aan de brief aan ons kostte meer dan die 45 cent. Ik heb de dame van het SVB een kwartier aan de telefoon gehad om deze zaak te bespreken. Vervolgens is ze voor mij aan de slag gegaan, zodat ik niet veel moeite hoefde te doen om deze kwestie recht te zetten. Heel aardig en meelevend natuurlijk, maar de dame is daar ook weer een kwartier mee bezig geweest en ik denk niet dat ze voor niets werkt..
Al met al is het veel gedoe voor 45 cent. En dan denk ik, doe niet zo moeilijk!
Maar wie ben ik? Ik ben per slot van rekening dan ook maar net met mijn hakken over de sloot geslaagd omdat mijn wiskunde onderontwikkeld is……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *