Uitgeput

“Mag ik limonade?”
Ik knik en schenk de tweede kan leeg. Ik kijk in de dankbare ogen van van het meisje. Het is bloedheet hier. De kinderen moeten goed drinken want met al dat klimmen en klauteren in deze warme hal verlies je veel vocht. De warmte vind ik nog niet eens het vervelendst hier… Ik raak zwaar overprikkeld van het geluid. Die 100 kinderen die krijsen van plezier in deze galmende hal laten het gonzen in mijn hoofd. Ik kom hier niet graag, maar het lot heeft bepaald dat we hier terecht zijn gekomen. We vieren het kinderfeestje van zoon3. Omdat ik deze plek het liefste mijd, is het ook begrijpelijk dat dit niet onze eerste keuze was. Maar de springhal, waar we eigenlijk naar toe wilden, was vol geboekt. Tot grote vreugde van zoon3 is het de binnenspeeltuin geworden. Hoewel het geluid om me heen heftig is, lijk ik toch aardig rustig te worden. Dat heeft misschien te maken met de bak koffie die voor mijn neus staat. Dat was ooit een gouden tip van mijn zusje: neem een kop koffie dan creëer je je eigen rustmomentje. De kinderen zijn heerlijk aan het spelen. Ik heb letterlijk geen kind aan ze. Ze genieten, dat is duidelijk. En ik kan blijven zitten en zelfs aan dit schrijfseltje werken. Een vrij nieuwe ervaring, moet ik zeggen.
Had ik deze stap maar negen jaar geleden genomen, maar toen was ik nog een ambitieuze moeder… Het feestje leek pas geslaagd als ik zelf bekaf in mijn bed lag, denk ik. Mijn eerste verjaardagsfeestje weet ik nog goed, ik bedoel het eerste verjaardagsfeestje van zoon1… Na die verjaardag had ik al moeten overstappen naar de feestjes in de binnenspeeltuin. Ik had 7 kleuters mee naar huis genomen. Hij werd 5 jaar en het moest vooral niet te bont zijn voor dat kleine grut. Ik besloot om gewoon een ‘old school’ feestje te geven. Gewoon thuis, geen toeters en bellen, gewoon koekhappen, stoelendans enzovoort. Ik stond er ook nog eens alleen voor want mijn lief kon die dag echt geen vrij krijgen. Ik vond mezelf heel dapper en zei dat ik mijn hand daar niet voor omdraaide.
Het was mijn eerste kinderfeestje, geen idee hoe lang zoiets zou moeten duren, dus op de kaart had ik gezet van 12.00 uur tot 17.00 uur… Er hadden bellen moeten gaan rinkelen toen een moeder met een grote lach naar mij toe kwam om me te bedanken dat het zo lang duurde. Nu kon zij die dag extra werken…
Mijn programma begon met pannenkoeken eten. 7 kleuters en 1 peuter (zoon2) aan tafel en ik in de keuken. Ik was wel zo slim om magnetronpannenkoeken in huis te halen.
“Ik lust geen pannenkoeken”, begon een jongetje. Ik haalde mijn schouders op en ben een boterham gaan smeren voor het jongetje. Nogmaals, ik had aan het gemak gedacht want ik had pakjes drinken in huis gehaald. Ik had twee smaken, namelijk oranje en groen.
“Ik lust geen oranje en ook geen groen, heb je geen rood?” Ik glimlachte vriendelijk en schonk wat rode limonade in voor het jongetje.
Nadat we 3 uur verder waren en alle spelletjes uit grootmoeders tijd hadden gedaan, vroeg datzelfde jongetje: “Gaan we eindelijk eens wat doen?” Met grote ogen keek ik hem aan. Ik was namelijk uitgeput! Een kinderfeestje dat 5 uur duurde bleek echt te lang. Op die dag heb ik besloten om nooit meer thuis een kinderfeestje te organiseren. Dat is niet geheel gelukt want ook toen zoon3, 5 jaar werd heb ik het feestje thuis gegeven. Ik heb het alleen niet 5 uur laten duren…. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.
We zijn nu 9 jaar verder, we zijn op heel veel locaties geweest. Allemaal leuk, gezellig en intensief voor ons als ouders. We hebben nog minstens 4 jaar te gaan met kinderfeestjes organiseren. We worden ouder en wijzer, ambitie heeft plaats gemaakt voor rust creëren.
En nu we na 9 jaar toch in de binnenspeeltuin zijn beland, wil ik mijn mening bijstellen. Een binnenspeeltuin is geweldig voor kinderen. Kinderen kunnen daar naar hartelust spelen en als ze het eten niet lusten of het kleurtje van de limonade niet goed is dan wijs ik gewoon naar het verklede meisje achter de bar en geef ik haar de schuld.
En om zes uur rijden we opgetogen naar huis met 7 uitgeputte kinderen achterin.
Het was een geweldig feestje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *